Pyhäinpäivä lähestyy. Vähäinen juhlapäivä Suomen pyhäkalenterissa, mutta valtaisa ilmiö rapakon takana. Amerikkalainen halloween on kuin vapun ja palmusunnuntain risteytys ripauksella goottista kauhua Edgar Allan Poen runoista ja novelleista. Liekö edes ihmekään että kynttilöiden vieminen haudoille on korvattu juhlilla ja tanssilla niin kouluissa kuin aikuistenkin parissa kotibileissä tai klubien tanssilattioilla? Halloweeniin – ja parempi kutsua tätä iloista kauhun juhlaa halloweeniksi kuin pyhäinpäiväksi, sillä pyhäinpäivä ei halloweenin tapaan ole tiettyyn päivämäärään sidottu, vaan liukuu viikonpäivän mukaisesti ja on säilynyt erillisenä pyhänään – valmistautuminen alkaa tietenkin vaatevalinnoilla. Mitkä kledjut sopivat tanssilattioiden kuninkaalle voi tsekata partyking.fi nettikaupasta, josta etukäteen voi katsastaa inspiraatiota antavia asukokonaisuuksia.
Tanssi ja juhlat
Suomalaiseen juhlaperinteeseen ei perinteisesti juurikaan kuulu tanssiminen. Suurin osa suomalaisista juhlista on perhejuhlia, joissa perhe kokoontuu pyödän ympärille syömään, juomaan, katsomaan televisiota ja jakamaan lahjoja. Välillä saatetaan käydä saunassa ja kesäisin meressä, mutta vain ruotsinkielinen väestömme tanssii juhannussalon ympärillä osana jokavuotista juhlaperinnettä. Ainostaan uutenavuotena ja ehkäpä vappuna saattaa tavallisen suomenkielisen suomalaisen tanssijalka vipattaa, joten maahantuotu juhlaperinne, johon kuuluu ilonpito ystävien ja tuttavien parissa on oikein tervetullutta. Euroopan ja Etelä-Amerikan katolisissa maissa on neljäkymmentä päivää ennen pääsiäistä karnevaalit, joissa perinteisesti yhteiskunnan roolit voivat yhdeksi päiväksi muuttua, narrista tulee kuningas ja kuninkaasta narri kun naamiot laitetaan ylle. Oscar Wilden sanoin ”anna ihmiselle naamio ja hän paljastaa todellisen luoteensa.” Rio de Janoiro on erityisen kuuluisa karnevaalijuhlistaan, joissa kaupungin eri sambakoulut kilpailevat keskenään ja panevat parastaan. Protestanttisen nuivuuden myötä tämä hauska perinne on ollut Suomessa katkolla, mutta Halloweenin myötä olemme päässeet hiukan maistamaan naamioiden juhlaperinnettä ja tanssikulttuuria.
Lasten halloween-juhlat
Lokakuu on nimensäkin mukaisesti ankea kuukausi, joten se kaipaa hieman iloa ja juhlintaa. Mitä siis tehdä onnistuneissa halloween-bileissä? Riippuu tietenkin kohderyhmästä. Lasten omassa halloweenjuhlassa tärkeää on ruoka, asusteet ja mahdollisuus tanssia ja riehua. Jokainen opettaja, vaikka ei välttämättä jokainen vanhempi, tietää Fortnite-ampumispelin olevan lasten suosiossa. Fortniteen kuuluu erilaisia tansseja, joita pelin hahmot tekevät voiton merkiksi. Näitä tanssimuuveja voi nähdä koulun käytävillä ja pihoilla aivan spontaanisti, joten niihin houkutteleminen tanssijuhlassa ei ole vaikeaa. Ehkäpä tunnetuin liike, joka aloitti voittokulkunsa juuri Fortnitestä on flossaus. Flossauksessa lantiota keikutetaan puolelta toiselle, oikealta vasemmalle, käsien heiluessa vastakkaiseen suuntaan. Toinen tanssiliike on nimeltään Best Mates, eli parhaat toverit, jossa polvia nostellaan niin kuin niitä vedettäisiin käsillä näkymättömillä langoilla. Hype on tanssi jota usein näkee: siinä hypitään yhdellä jalalla, kun poljetaan ilmaan vastakkaisella samanaikaisesti kuin toisella kädellä pumpataan joko voitokkaasti yläilmoihin tai alaspäin imitoiden näkymättömän hiihtosauvan työntöjä. Lapset haluavat useimmiten myös pukeutua lempihahmoikseen tai supersankareiksi.
Aikuisten tanssit
Mikään ei toki estä aikuistenkaan juhlissa tanssimasta Fortnite-tansseja, mutta aikuiset haluavat ehkäpä osoittaa tanssitaitojaan muilla tavoin. Yksintanssissa samban liikkeet ovat tutustumisen arvoisia, eivätkä ne vaadi samantapaista ylös alaisin hyppelyä kuin lasten tanssit, joten aikuisilla ei ole huolta seksikkään vamppyyriasun tai muumion käärinliinojen ratkeamisesta. Paritansseista perinteisin ja suurimman osan suomalaisista tuntema tanssi on tietenkin valssi, joka sopii mitä mainioimmin goottisävytteiseen vaikkapa Dracula-teemaiseen halloween-juhlaan.