Koreografi Jyrki Karttunen

Jyrki Karttunen on Joensuussa vuonna 1969 syntynyt suomalainen koreografi ja tanssitaiteilija. Tanssin pariin hän ajautui urheilun ja kuvanveiston johdattelemana etsiessään itselleen uutta lajia. Hän kuvailee löytäneensä tanssista kilpailuviettinsä, jota ei urheilussa koskaan kokenut ja sai myös yhdessä ryhmänä toimimisesta uusia tapoja teosten kehittelylle.

Jorma Uotinen löysi Jyrki Karttusen ”Kuopio tanssii ja soi” -tapahtumasta ja kutsui hänet Helsinkiin osallistumaan teatterin tanssiryhmään. Uotinen toimi tuolloin 80-luvun loppupuolella Helsingin Kaupunginteatterin taiteellisena johtajana. Uotisen mukaan Karttusella oli hyvin persoonallinen tapa liikkua ja hän näki, että Karttusessa piilee ehdottomasti taitelija-ainesta. Jyrki Karttunen aloitti uransa vuonna 1989 tanssijana Helsingin Kaupunginteatterissa ja toimii nykyään freelancerina, niin koreografina kuin tanssijanakin. Karttunen on yksi Nomadi tuotannon perustajajäsenistä ja on toiminut Karttunen Kollektiv -ryhmän taiteellisena johtajana sen perustamisvuodesta 2008 alkaen.

Woman Contemporary Dancer Legs and Pointe , high contrast vignette Black and White in studio

Karttunen Kollektiv

Karttunen Kollektiv perustettiin 2000-luvun alkupuolella ja on nykytanssin ryhmittymä. Nykytanssi on tanssilaji, joka on erikoistunut näyttämötanssiin ja taidetanssiin. Tanssiteokset saattavat olla keskenään hyvinkin erilaisia ja ottavat vaikutteita muista tansseista ja taiteesta yleensä. Suomessa nykytanssi nimitystä on käytetty 1980-luvulta lähtien ja sen opetusta tarjotaan kotimaassamme laajalti. Karttunen Kollektiv tuottaa yhden kantaesityksen vuosittain ja kiertää ohjelmistonsa kanssa niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Tavoitteena heillä on olla mahdollisimman henkilökohtainen ja paikallinen sekä haluavat saavuttaa aidosti kansainvälistä kiinnostavuutta. Karttunen Kollektiven teoksia ovat:

  • Bad Body Doubles, 2010

  • Days of Disco, 2009

  • Situation Room, 2008

  • My imaginary friend is with me, 2007

Karttusen saamat palkinnot ja tunnustukset sekä teokset

Jyrki Karttunen on saavuttanut urallaan lukuisia palkintoja ja apurahoja. Hänen teoksistaan Jeminan monta elämää -esitys sai 2012 vuoden teatteriteko -palkinnon ja lisäksi Karttunen on saanut 2013 Suomi-palkinnon nimiinsä. Muita nimekkäitä palkintoja ovat mm:

  • 1993 Tanssitaiteen Valtionpalkinto 1993 (Helsingin Kaupunginteatterin tanssiryhmä) 1999 (osana Nomadi-tuotantoa);

  • 1994 Pro Dance -palkinto

  • 2000 Rencontres Chorégraphiques Internationales de Seine-Saint-Denis -koreografikatselmuksen Suomen osakatselmuksen pääpalkinto

Karttunen on tuottanut lukuisia teoksia, joista osa on hänen suunnittelemiaan koreografian osalta. Tuoreimpia teoksia ovat 2012 Lacrimae ja samalta vuodelta Jeminan monta elämää. Vuonna 2013 hän aloitti Helsinki Dance Companyn taiteellisena johtajana, joka toimii Helsingin Kaupunginteatterissa.

Helsinki Dance Company on Suomen suurin tanssiryhmä, joka on suuntautunut nykytanssiin. Kokoonpano toimii Kaupunginteatterin pysyvänä kokoonpanona ja on siten poikkeuksellisessa asemassa, sillä se on ainoa kiinteän ammattiteatterin yhteydessä toimiva kiinteä tanssiryhmä. Ryhmään kuuluu 11 vakituista tanssijaa. Karttunen jatkaa ryhmän taiteellisena johtajana ainakin heinäkuulle 2017 asti.

Leave a Reply

bookshelf