Karttunen Kollektiv: Jeminan monta elämää näytös

Jeminan monta elämää -esitys maalaa katsojan eteen ikääntyvän drag diivan elämää erilaisten arkistenkin tapahtumien myötä, huumoria kuitenkaan unohtamatta. Esitys on yhdistelmä stand up-komediaa, performanssia, tanssia ja teatteria. Esityskokonaisuus voitti vuonna 2012 vuoden teatteriteon palkinnon ja yleisön pyynnöstä näytöstä on esitetty moneen kertaan uudelleen eri esiintymislavoilla tämän jälkeenkin.

Pääosan esittäjä, Karttunen

Alkuperäinen tuotanto esityksestä oli tuotettu yhteistyössä Zodiak – Uuden tanssin keskuksen kanssa ja pääosaa esittää Jyrki Karttunen. Zodiak on kotimainen nykytanssin esitysten ja tuotannon tapahtumakeskus, joka sijaitsee Helsingin Kaapelitehtaalla, Helsingin tanssin aluekeskuksessa.

Jyrki Karttunen on suunnitellut esityksen koreografian ja konseptin. Karttunen on suomalainen koreografi ja tanssitaiteilija, joka aloitti uransa Helsingin Kaupunginteatterissa vuonna 1989. Vuodesta -93 alkaen hän on toiminut freelancer-koreografina ja tanssijana. Vuonna 2008 Karttunen Kollektiv aloitti toimintansa ja Jyrki Karttunen toimii sen taiteellisena johtajana. Karttunen Kollektiv tuottaa vuosittain aina yhden kantaesityksen ja kiertää ohjelmiston kanssa sekä kotimaassa että ulkomailla. Kollektiv on nykytanssin ryhmittymä, joka pyrkii olemaan mahdollisimman paikallinen ja henkilökohtainen.

Anna ylitsepursuavan naisellisuuden karisman viedä mukanaan

Jeminan monta elämää –näytös vie katsojansa mukanaan niin osallistaviin tanssikuvioihin, kuin tunnettujen elokuvienbeautiful young caucasian female dancer jumping over gray background kohtauksiinkin. Pääosan esittelijä luo humoristisen näkökulman ihan tuiki tavallisiinkin tilanteisiin, kuten vaikkapa uimahallissa käyntiin.

Karttunen herättää henkiin ihastuttavan ja viekoittelevan Jeminan uskomattomalla keimailullaan ja estottomalla pepun pyörittämisellään. Esityksen sisällön vuoksi näytös ei sovellu alle 15-vuotiaille ja vanhempikin katsoja tuntee hengästyvänsä lavan tapahtuminen myötä, sillä esityksessä ei ole varsinaista väliaikaa. Yleisö on esityksestä toiseen täysin hullaantunut Karttusen kyvyistä ottaa täysi sali haltuunsa. Jeminan väsymätön viihdytys saa nekin katsojat puolelleen, jotka eivät ole teatterin suurimpia kuluttajia.

Pinnan alla paljon muutakin kuin kimalletta

Esiintyjänä Karttunen antaa kehonsa ja mielensä täysin Jeminan haltuun esityksen ajaksi. Katsoja kutsutaan tutustumaan Jeminan jo parhaat päivänsä nähneeseen pubiin, jossa he seuraavat elämää nähneen viihdyttäjän esitystä. Vuosikymmenten patina ei latista tämän viihdyttäjäveteraanin vetovoimaa, sillä lujaluonteisen diivan lavalle heijastama tragikoominen kokonaisuus on hyvin lähellä jokaisen kokemaa ympäröivää todellisuutta.

Esitys purkaa nykyistä populaarista naiskuvastoa, joka on hyvinkin pornografinen. Se käsittelee drag-show’ta tavalla, joka täräyttää erilaiset vastakohdat yhteen niin että tuntuu. Karttusen luoma hahmo ja kaiken aikaa liikkeessä ja luo uudenlaisen ulottuvuuden, jossa ikä ja sukupuoli katoavat. Musiikki esityksen taustalla on live-esitys, jonka on suunnitellut ja esittää Tuomas Fränti.

Leave a Reply

bookshelf